Pridružite se UNICEF-ovoj akciji: Zajednički za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih

FOTO: Marina Knežević Barišić/UNICEF

Ususret Svjetskom danu mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, UNICEF vas poziva da zajednički podignemo glas o važnosti podrške mentalnom zdravlju djece i mladih.

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i ono fizičko pa ipak, mnogi se odrasli, kao i djeca i mladi, s problemima mentalnog zdravlja nose u tišini, sami. Cijena te tišine iznimno je velika – za nas, za njih, za obitelji, nacije, ekonomije i za cijelo društvo. Zato je važno da im kao društvo osiguramo potrebnu podršku.

  • Na globalnoj razini podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75% do sredine 20-ih godina. Većina ih ostane neprepoznata i neliječena. Među adolescentima u dobi od 10 do 19 godina anksiozni i depresivni poremećaji čine oko 40% mentalnih poremećaja, slijede ih poremećaji ponašanja (20,1%) te poremećaji pažnje povezani s hiperaktivnošću (19,5%)
  • U našoj zemlji 11,5% (49 tisuća) adolescenata u dobi 10-19 godina ima problema s mentalnim zdravljem (UNICEF-ov izvještaj o stanju djece u svijetu (2021.), a ozbiljne simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa navelo je 20-30% ispitanih učenika drugih razreda srednje škole (istraživanje projekta P.R.O.T.E.C.T.)
  • Uzimajući u obzir ove alarmantne podatke, mentalno zdravlje naglašava se kao važna komponenta Ciljeva održivog razvoja (SDG). Stavljanjem u fokus 3.4 SDG Cilja održivog razvoja i kompanije mogu pružiti doprinos ostvarivanju tog cilja kroz podršku programima usmjerenima na promociju mentalnog zdravlja.

Pozivamo vas da sukladno svojim mogućnostima pružite podršku putem:

  1. DONACIJE kojom ćete podržati provedbu UNICEF-ovog programa Škole podrške – učenje za otpornost, inkluziju i mentalno zdravlje djece i mladih,
  2. DIJELJENJA KORISNIH MATERIJALA I SAVJETA VAŠIM ZAPOSLENICIMA na temu mentalnog zdravlja koje su kreirali UNICEF-ovi stručnjaci i partneri (poveznice na sve materijale dostupne su u e-letteru u prilogu),
  3. DIJELJENJA SADRŽAJA kojeg će UNICEF objavljivati na svojim društvenim mrežama povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Na poveznici pronađite dodatne informacije o problemima mentalnog zdravlja djece i mladih, UNICEF-ovom programu Škole podrške.