Almir Okanović: Nagrade su kao pokloni – kao, nisu važne, ali kad ih dobiješ, srce ko’ kuća

"U branši u kojoj firme nemaju nikakve skupe alate i strojeve, proizvodne pogone; nemate robote, nemate vlastite zgrade, kamione ili avione, jedino je vrijedno ono što svaki radni dan ulazi i izlazi kroz vrata agencije i jasno je što je ključ uspjeha: zaposlenici", poručio je glavni kreativni direktor agencije BBDO Zagreb.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Apsolutni je pobjednik ovogodišnje IdejeX agencija BBDO Zagreb: osvojili su Grand Prix i titulu agencije godine IdejeX, kao i 3 zlata, 3 srebra i 3 bronce! Tim smo povodom razgovarali s Almirom Okanovićem (Chief Creative Director, BBDO Zagreb), a iako nam najsočnije pojedinosti iza kulisa projekata nije htio otkriti, saznali smo kako su (sasvim slučajno) jednu krntiju na snimanju spota pretvorili u dvije.

Jesu li se dojmovi slegli, kako se osjećate? Je li uspjeh bio očekivan i imate li upalu mišića od penjanja na pozornicu?

Dobiti priznanje za svoj rad nikada nije loš osjećaj. Pogotovo od kolega kreativaca iz drugih agencija. Je li uspjeh očekivan? Iskreno, nije. Žuja već osam godina zaredom osvaja zlata na Danima komunikacija (u zadnjih šest godina tri smo puta bili agencija godine) pa se stvarno nismo nadali da će nam uspjeti i ove. Ali žiri je rekao svoje. Posebno nas vesele zlato i srebro za Ikeu, dva srebra za Erste i Boombox, te bronca za Pevex,  pa se tako možemo tješiti da nismo agencija koja je svoju slavu natukla isključivo pivskim uratcima.

Koji aspekt svojih projekata, ali i svoga rada, smatrate ključnim za uspjeh? U čemu najviše uživate pri radu?

U branši u kojoj firme nemaju nikakve skupe alate i strojeve, proizvodne pogone; nemate robote, nemate vlastite zgrade, kamione ili avione, jedino je vrijedno ono što svaki radni dan ulazi i izlazi kroz vrata agencije i jasno je što je ključ uspjeha: zaposlenici.

Što se tiče uživanja u radu, ne znam za kolege, ali osobno najviše volim Teams/Zoom sastanke s klijentima ili produkcijom koji traju dva ili više sati, a internet šteka. To me ispunjava neizmjernom srećom.

Možete li izdvojiti najzanimljivije trenutke koji su se dogodili pri radu na nagrađenim projektima? S kakvim ste se izazovima susretali?

Svašta se događa tijekom realizacije projekata, a najzanimljivije stvari nisu za javnost. No, tijekom snimanja Domoljubne Žuje meni je najzanimljivije bilo kada smo bacali školjku starog fiće s 50-metarske provalije u more. Kad su naši ronioci krenuli prema dnu kako bi je izvukli, našli su još jednu krntiju otprije, pa smo izvukli i nju. To nam je bio mega highlight. Odmah nakon facijalnih ekspresija koje je Dražen Žanko imao u tonskom studiju dok je pjevao Žujinu domoljubnu pjesmu.

Što nagrade predstavljaju vama, a što vašim klijentima? Jeste li ih dostojno proslavili?

Proslava se baš i ne sjećamo, što znači da je taj dio dostojno i profesionalno odrađen. A što se tiče nagrada, one su kao i pokloni za rođendane ili blagdane. Kao, nisu važni, ali kad ih dobiješ, srce ko’ kuća.