Dimitrije Trbović: Često kažem proizvođačima automobila da znaju sve o šasiji vozila, ali ništa o njegovom korisniku

"U automobilskoj industriji riječ digitalizacija popularna je zadnjih 10 godina, ali, realno, nitko ništa ozbiljno ne radi na shvaćanju dubine promjena, odnosno potrebi stvaranja ekookruženja koje je povezano s korisnikom, a ne samo s automobilom", poručio je Neostarov CEO.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Neostar je priča o tome kako riješiti problem povjerenja i promijeniti tradicionalni odnos između vlasnika rabljenih automobila, mehaničara i kupaca, a da ni jedna od uključenih strana ne izvuče deblji kralj – barem ne pod našim budnim okom, stoji na njihovoj web-stranici, a predstavnici Neostara na ovogodišnjim Danima komunikacija održali su zanimljivo predavanje o tome kako u samo godinu dana uzdrmati automobilsko tržište.

Stoga smo, kao prigodan nastavak predavanja, i u ovom obliku porazgovarali s Dimitrijem Trbovićem (CEO, Neostar), a njegove odgovore o tome na koji su način povezani automobili i komunikacija te kako pokrenuti (uspješan) start up pročitajte u nastavku!

Što vas je potaknulo na ideju stvaranja Airbnba za automobile i po čemu se izdvajate na tržištu?

Uh, zamislite da radite u industriji koja se 50 godina nije promijenila, u stvari – zamislite da radite s ljudima koji ne žele ništa promijeniti, a da pritom ne pričam o financijskim institucijama. Možete samo zamisliti koliko prostora za razvoj, disrupciju ima u takvom okruženju.

U automobilskoj industriji riječ digitalizacija popularna je zadnjih 10 godina, ali, realno, nitko ništa ozbiljno ne radi na shvaćanju dubine promjena, odnosno potrebi stvaranja ekookruženja koje je povezano s korisnikom, a ne samo s automobilom.

Smiješno, ali automobilska industrija shvaća da je pomicanje s produkta prema korisniku nužno, ali ne shvaća da mora proći vrlo bolan proces za tako nešto. Ja često kažem proizvođačima automobila da znaju sve o šasiji vozila, ali baš ništa o njegovom korisniku.

Na službenim stranicama vidimo da imate vrlo zanimljiv, topao i otvoren komunikacijski pristup, a upravo je radikalna transparentnost jedna od vaših misija. Ukratko – (kvalitetna) komunikacija je ključ! Kako su Neostar i njegova inovativna komunikacija dočekani na tržištu naviklom na tradicionalne pristupe?

Hvala na komentaru, komunikacija u Neostaru zapravo jest ključ. Bilo nam je vrlo izazovno u početku objasniti što znači platforma koja rješava sve probleme u okruženju automobila i korisnika, a još važniji je bio odmak od classifieds biznisa, koji razmjenjuje broj telefona i završava, prema biznisu koji želi biti prisutan u cijelom procesu kupnje/prodaje, ali i održavanja vozila, drugim riječima, u svim segmentima životnog ciklusa procesa vožnje kod naših korisnika. I dandanas objašnjavamo razlike i pokušavamo se pozicionirati s uslugom koja trenutno globalno ne postoji u ovoj širini.

A što kažu korisnici vaših usluga?

Prvo sam neizmjerno zahvalan onima koji su odlučili prvi koristiti uslugu jer su, nažalost, u početku sudjelovali s nama u ispravljanju procesa. Danas smo stabilni i imamo niz novih usluga koje su nastale iz žestokog product fita, zapravo nije bilo dana od lansiranja da nešto nismo promijenili.

I danas kada me pitaju za ključ upravljanja start-upom, rekao bi da je to suočavanje sa samim sobom i spremnost da prihvatiš da sve potencijalno treba izmijeniti u nekom smjeru dok ne postigneš uspjeh, bez obzira na to koliko u tim promjenama ima izravne intervencije na tebi najdraže dijelove originalnog projekta.

Imate li savjet za one koji bi tržištu ponudili nešto novo, ali nisu sigurni hoće li njihova ideja zaživjeti?

Da se nadovežem na prethodni odgovor, jedini je savjet da budete uporni. Rad u start-upu je kao duga ratna scena u filmu Pad crnog jastreba: 2,5 sati napada i nikako da završe, a potom vas netko napadne i porazi bez ikakvih pravila.

Ključ je doživjeti zadnju minutu filma.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Jeste li na Danima komunikacija čuli nešto zanimljivo što biste voljeli iskušati u praksi u budućnosti?

Ovogodišnje izdanje Dana komunikacija sadržajno je bilo najbolje u odnosu na sve dosadašnje godine, barem one godine kada sam festival posjetio. Vrlo aktualno i u skladu s kretanjima na tržištima. Mislim da kao organizator trebate razmisliti o tome da okupite širu zajednicu ljudi za sadržaj u budućnosti jer su marketing i komunikacija iz moje perspektive puno šira tema.