Intervju s Andreom Štimac, direktoricom agencije Direct Media

_DSC3592eLjeto ili zima: Ljeto
Psi ili mačke: Ljudi
Kino ili kazalište: Ovisi o raspoloženju
Obitelj ili karijera: Sve
Party ili mirno druženje doma: Sve
Zdrava hrana ili fast food: Zdrava hrana, pa makar i brza
Da ne radim ovo, bila bi: Stephanie Gilmore

Andrea, kako je tekao Vaš put do funkcije direktorice agencije?

Nakon završenog studija marketinga, moj prvi posao bio je u jednoj tv kući gdje sam radila u odjelu marketinga. Tada to još nisam znala, no to se pokazalo kao izvrsno iskustvo: naime, iz svoje sadašnje pozicije i u pregovorima s medijima, teško mi bilo što promiče jer dobro znam što se nalazi „s druge strane“. Nastavak moje karijere bio je izuzetno živopisan i doveo me do agencije u kojoj sam dobrim dijelom naučila o agencijskom poslu i krenula s višim managerskim pozicijama i shodno tome većim odgovornostima. Nakon manjih tvrtki, velikih agencija, između ostalog i jedne telekomunikacijske korporacije, shvatila sam da je moj vječni izazov rad u agenciji. Kroz sve te poslove i prilično turbulentan poslovni život, drago mi je da sam našla vremena i za znanost, tako da sam dobar dio svog znanstvenog rada pisala inspirirana poslovima koje sam obavljala. S obzirom na to da sam pasionirani znanstvenik iz hobija, mislim da me iskustvo predavača na katedri marketinga također «poguralo» da opravdam to što predajem. Uglavnom, mogla bih reći da je moj sadašnji posao iskombiniran od podjednake doze edukacije, poslovnog iskustva, rada s ljudima i bogatog poslovnog okruženja u svakodnevnim sitnicama koje tek nakon godina iskustva počinjemo primjećivati.

Kako biste u par riječi opisali Direct Media Komunikacije – po čemu je agencija posebna i drugačija?

Direct Media Komunikacije je stručnost i kvaliteta, i «really be into it». Kao i u ostalim industrijama, taj put zna biti malo sporiji, no sve ovisi o očekivanjima. Vodimo se time da bez obzira stanje u gospodarstvu, kakvo je raspoloženje, bez obzira na to što mislim o tome što se događa u agencijskom životu, ako nas vodi «pozitiva» i volimo ono što radimo, onda radimo svoj posao jako dobro. To nas čini boljim u svim aspektima poslovnog i privatnog života. Naš cilj je napraviti dobar i kvalitetan posao za koji smo uvjereni da će na kraju donjeti izvrsne rezultate. Definitivno nismo za brza, polovična i «jeftina» rješenja, već za izvrstan rezultat, zadovoljnog klijenta i dugoročnu suradnju.

Poslujete i na drugim tržištima regije, možete li opisati kakva je razlika (ili sličnost) između tih tržišta u kontekstu komunikacijske industrije i marketinških pristupa koji se primjenjuju?

Svako tržište ima svoje karakteristike koje možemo pripisati mentalitetu ljudi koji tamo žive, socijalnim uvjetima, standardu zemlje i ostalim faktorima. Naravno treba prilagoditi poslovni pristup ne samo različitim klijentima i potrošačima, nego i promijenama koje se dešavaju i specifičnostima pojedinog tržišta. Obzirom na to da je regija koju pokrivamo dosta dugo egzistirala kao jedna država, ima dosta toga što je ostalo isto, odnosno zajedničko svima. Međutim, razlike koje su nas rascjepkale u zasebne države i napravile razliku u gospodarstvima, trebaju izvrstan lokalni pristup u poslovanju.

Kako biste ocijenili nove trendove koji dolaze, kako ih domaće agencije prate?

Mislim da je to «praćenje» u stvari i ključna riječ, ako ne i «komplikacija». Naime, domaće agencije uistinu nemaju problem s praćenjem trendova, čak štoviše, jako su “trendy” kad je praćenje u pitanju. Postavlja se pitanje da li bi bilo bolje kada bismo mi prepoznavali neke trendove? U našoj oglašivačkoj industriji ima itekako dobrih potencijala. Možda da pogledamo tržište, probleme, konkurenciju, ciljeve i vrijeme iz druge perspektive, možemo pomaknuti granice u razmišljanju i pokrenuti tržište u nekom novom smjeru za potrošače, oglašivače, agencije i ostale sudionike u tržišnom procesu.

Od 2013. godine Direct Media je članica HURA-e i aktivno sudjeluje u svim projektima i inicijativama…

Drago nam je da je Direct Media Komunikacije dio Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje. Misija HURA-e je ono što jesmo, usmjerena na podizanje kvalitete struke, ali i pomoć u informiranju i edukaciji. Članovi su agencije i pojedinci koji imaju bogato poslovno iskustvo, tako da naše članstvo smatram pozitivnim korakom za dobrobit poslovanja i promicanje struke.

Vaši kolege iz agencije redovni su gosti HOWtoWOW radionica, kakva su iskustva?

Odlična organizacija s vrhunskim stručnjacima koji uistinu žele prenjeti svoje znanje i iskustvo. Za sad imamo najbolje moguće utiske – svi naši polaznici imali su samo najviše pohvale, kako za program, tako i za predavače. Osim naučenih znanja i stečenih vještina, smatram izuzetno korisnom izmjenu iskustava, međusobnu komunikaciju i «međuagencijsko» upoznavanje, tako da u svakom aspektu smatram HOWtoWOW izvrsnim stručno-edukacijskim programom!

Što biste savjetovali mladim i ambicioznim marketingašima koje tek počinju brusiti svoj alat u industriji?

Uz sve software i enormnu količinu dostupnih nam podataka, naša će industrija uvijek biti mjesto na kojem se odvaja prosjek od izvrsnosti. Savjetovala bih mladim ljudima koji tek počinju karijeru da ne traže poslodavca već da traže mentora. Smatram da je od fundamentalne važnosti na početku naći okruženje i osobu dovoljno stručnu da zna kako jednostavno prenijeti svoje znanje i koja će biti voljna to objasniti jezikom koji je i početnicima razumljiv. Nakon što nešto nauče, uz marljivost i fokusiranost, trebali bi se istinski posvetiti jednom segmentu marketinške ili oglašivačke industrije, to jest jednom segmentu marketinško komunikacijskog procesa. Planiranje, dobar i precizan poslovni plan uz marljivi i predani rad, može učiniti razliku između osrednjeg marketingaša i vrhunskog stručnjaka. I naravno, malo sreće isto nije na odmet!

Kako ste proveli svoj ljetni godišnji odmor?

Kao i obično, u krugu najbližih na raznim geografskim širinama i dužinama. A krajem ljeta sam se pomalo počela pripremati za svoj idući korak, a to je doktorski studij.